Ga naar de inhoud

Wonen is een recht! Kraken gaat door!

In de campagnetijd zeggen alle partijen ‘bestaanszekerheid’ heel belangrijk te vinden. Tegelijkertijd stijgen de huren nog steeds elk jaar1 door decennialang beleid om steeds meer woningen de vrije markt in te drukken. De VVD wil met hun zogenoemde ‘Kooprechtwet’ nu zelfs nog meer woningen uit de sociale huursector weg gaan trekken. De ‘vermarkting’ van wonen, wat een recht zou moeten zijn, zorgt er voor dat het aantal daklozen verdubbeld is2 en jongeren steeds langer bij hun ouders moeten blijven wonen.3

Gelukkig is er wel verzet. Twee jaar geleden was er een grote golf aan woonprotesten waarbij tienduizenden mensen de straat op gingen om verandering af te dwingen. Ook deze zomer was er weer een woonprotest in Utrecht, om de sociale huur te redden. Want ondanks dat voor heel veel mensen een sociale huurwoning de enige betaalbare optie is, wil de gemeente er steeds meer van slopen. Dat mogen we niet laten gebeuren!

Tijdens het protest werden ook vijf woningen aan de Croeselaan gekraakt. Deze woningen staan op de planning om gesloopt te worden om een parkje aan te leggen. Vooral een mooi voorportaal voor het tegenoverliggende Rabobank kantoor. De gemeente zei altijd de woningen tot de sloop tijdelijk te willen verhuren, maar daar was na zeven maanden nog niets van gebleken. De krakers zijn er uiteindelijk weer uitgegaan toen de gemeente wel matches had gevonden van mensen om in de panden te huisvesten.

Wonen is een recht en niemand hoeft dakloos te zijn. Als huisjesbazen en de overheid dat recht steeds verder inperken is het volledig gerechtvaardigd om een ongebruikt pand te kraken. Heb je interesse in kraken? Kom een keer langs bij het kraakspreekuur! Je kunt daarvoor mailen naar ksuutrecht@riseup.net.

Bronnen:

  1. CBS, ‘Huren stijgen gemiddeld met 2 procent’, www.cbs.nl, 8 september 2023.

2. M. Coumans, Uitsluiting in sociaaleconomisch perspectief (Rapport van het CBS in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), 2022.

3. W. Gielen, Woonsituatie en woonbeleving van jongeren, 2012–2021 (Rapport van het CBS), 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *