Ga naar de inhoud

Nieuwe vereniging Socialisten Utrecht doet mee met verkiezingen in maart

Tijdens een drukbezochte bijeenkomst hebben 39 politiek ervaren mensen uit Utrecht de vereniging Socialisten Utrecht opgericht. De groep heeft als doel de verbinding te leggen tussen verschillende sociale bewegingen. Niet alleen hebben de leden een eerste bestuur gekozen, ook is de kandidatenlijst vastgesteld met 29 mensen voor deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen van 14-16 maart 2022. 

Beweging

Socialisten Utrecht is een beweging die de verschillende linkse en sociale politieke groeperingen in Utrecht samenbrengt en de krachten bundelt. De leden van de beweging zijn al actief (geweest) bij diverse organisaties, zoals het Woonprotest, de vakbeweging, de klimaatbeweging en rond anti-racisme. Daarnaast brengt de vereniging ook (oud-)leden van diverse politieke partijen samen, waaronder ook een groot aantal leden van de SP. Tijdens de vergadering werd het belang benadrukt van een politieke lijn waarbij besluitvorming niet het einde van de discussie betekent. Socialisten Utrecht is een beweging die ruimte biedt aan minderheidsstandpunten en verschillen van mening en democratie hoog in het vaandel heeft.

Gemeenteraadsverkiezingen

De vereniging is er in korte tijd in geslaagd een overtuigende lijst met ervaren en betrokken kandidaten samen te stellen, waarop een mensen met een divers pluimage zich verenigen: jong en oud, diverse culturele achtergronden en dito activisme. Als lijsttrekker hebben de leden gekozen voor Floris Boudens, die in juli 2021 werd verkozen als de lijsttrekker van SP Utrecht en later werd geroyeerd door de SP omdat hij ook lid was van de socialistische jongerenorganisatie ROOD. Boudens werd ook bekend om zijn rol als klokkenluider die de hoge reiskostendeclaraties van de Universiteitsvoorzitter aan de kaak stelde. De top-vijf bestaat verder uit Michel Eggermont, Julia van der Burg, Agata Troost en Bart Lanen. Een deel van de kandidaten stond eerder op de lijst voor de SP, waar de afgelopen periode commotie is ontstaan.

Verbinden van raad en straat

Hoewel het doel van de nieuwe vereniging niet louter deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen is, hoopt ze met een of meerdere zetels in de raad wel een stem te kunnen geven aan de lokale initiatieven, socialistische en activistische bewegingen in Utrecht. Het verder uitbouwen en opleiden van een linkse beweging gebeurt onder leiding van een zevenkoppig bestuur dat eveneens is gekozen op 8 januari 2022. De komende tijd zal de nadruk naast de verkiezingscampagne ook liggen op de verdere uitbouw van de vereniging en ledenwerving binnen Utrecht en omstreken.

Geïnteresseerden kunnen zich melden via www.socialisten.org/utrecht en e-mailen met utrecht@socialisten.org.

Kandidatenlijst van Socialisten Utrecht voor de gemeenteraadsverkiezingen.

1 reactie op “Nieuwe vereniging Socialisten Utrecht doet mee met verkiezingen in maart”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *