Ga naar de inhoud

#9 Janne van den Bosch

Mijn naam is Janne van den Bosch, ik ben 26 jaar en ik woon in Overvecht. Sinds mijn studententijd in Nijmegen ben ik politiek actief. Eerst bij de jongerenorganisatie van de SP; ROOD, daar begon ik meteen met het opzetten van een ROOD-groep in Nijmegen, waar ik toen contactpersoon van ben geweest, en daarna heb ik een jaar in het landelijke ROOD-bestuur gezeten. Binnen ROOD voerden we acties waarbij we als jongeren opkwamen voor jongeren. Zo voerden we acties tegen huisjesmelkers, tegen flexcontracten en het jeugdloon samen met Young & United, een jongerencampagne van de vakbond. We verzetten ons samen met de studenten tegen de verplichte ‘vrijwillige’ bijdragen op het MBO en voor studenten-OV voor MBO’ers, maar ook voerden we acties tegen gevaarlijke vrijhandelsverdragen en de invloed van bedrijven op het onderzoek en onderwijs bij universiteiten en hogescholen.

Toen ik na mijn studie naar Utrecht verhuisde ben ik daar actief geworden voor de ROOD-groep en de afdeling van de SP en schoof ik meteen aan bij het afdelingsbestuur, waar ik tot mijn royement in 2021 deel van uitmaakte. Op basis van dezelfde, ongegronde, redenen als veel andere jongeren met mij ben ik wegens ‘dubbellidmaatschap’ uit de SP gezet, omdat de SP had besloten dat ROOD geen onderdeel meer mocht zijn van de partij. 

Ik zet me dan ook ontzettend graag in voor De Socialisten 030, een initiatief waar wel degelijk iedereen met een links gedachtegoed welkom is. Ik sta op de kandidatenlijst omdat ik democratie en transparantie voorsta. Een stem voor De Socialisten 030 is een stem voor een socialistische visie die democratie voorop stelt. Democratie is echter veel meer dan eens per vier of vijf jaar mogen stemmen. Dat moeten wij ook duidelijk maken in de Utrechtse gemeenteraad. Het is belangrijk dat de nadruk van onze activiteit in de gemeenteraad ligt op het blootleggen van de zwakke plekken in het gemeentelijke beleid. Wij willen de gemeentelijke politiek transparant maken en we willen een stem geven aan de gewone Utrechter.