Ga naar de inhoud

#19 Aimane Chakiri

Mijn naam is Aimane Chakiri, ik ben 21 jaar oud, geboren en getogen in Utrecht op 13 april 2000. Ik woon in Staatsliedenbuurt en woon mijn hele leven in Utrecht. Ik durf met volle trots te zeggen dat Utereg mijn stadsie is. Geboren in een arbeidersgezin, een opa die uit Marokko is gekomen om in Nederland te werken en twee ouders die elke dag zwaar, fysiek en eerlijk werk doen.

Mijn politiek begon al gauw op jonge leeftijd. Vanwege de achtergrond van mijn familie werd ik al vroeg blootgesteld aan politiek. Zo keken mijn ouders heel vaak Arabische nieuwszenders die 24/7 de situatie en oorlogen in het midden oosten rapporteren. Als kind vroeg ik mij vaak af, waarom moeten andere kinderen zulke gruwelijkheden doorstaan? Hoezo hebben zij het niet veilig zoals wij het hier in Nederland hebben. Ook gauw merkte ik als kind op dat mijn migratieachtergrond, specifiek de Marokkaanse, een groot thema was in de politiek. Was ik een slecht persoon omdat ik Marokkaans ben? Nee, tuurlijk niet, maar dit wekte alsnog mijn interesse op voor maatschappelijke problemen, zowel landelijk als internationaal.

Mijn politiek begon door mij zelf een sociaaldemocraat in hart en nier te noemen. Mensen moesten elkaar helpen en zo moest de staat het welzijn van haar burgers waarborgen. Later in mijn leven ben ik mij gaan interesseren in het socialisme, communisme, marxisme etc. Dit was een culture shock voor mij aangezien ik na het lezen van theorieën en geschiedenis begreep dat alles wat ik en vele anderen denken te weten over radicaal linkse politiek een leugen was. Ik raakte verliefd op het idee van een democratisch gerunde economie waarin wij het als gemeenschap voor het zeggen hebben en niet een kleine minderheid die vanwege het kapitalisme 60% van al het vermogen in Nederland bezit. Ik begon te begrijpen dat Ik ben lid geworden van de SP en ROOD. Samen met vele andere ben ik vanwege mijn ‘dubbele lidmaatschap’ bij ROOD geroyeerd uit de SP. Bij de SP en ROOD heb ik verschillende acties gevoerd. Zo hebben we geprobeerd de huisjesmelkers van Camelot op de uithof aan te pakken, heb ik geschreven voor de muurkrant, samen met mijn kameraden zijn wij naar verschillende demonstraties geweest, actie gevoerd tegen de eerste klas in het OV. Ook buiten de SP en ROOD om heb ik mij bezig gehouden met wat er in de stad speelt. Zo heb ik bij de ACU geholpen als vrijwilliger en heb ik geholpen met het opknappen van het kraakpand aan de Croeselaan.

Mijn politiek staat voor transparantie, de gemeente moet zo veel mogelijk openbaar stellen en dit ook actief naar burgers toe brengen. Democratie, zo moeten mensen in Utrecht op lokale kwesties meer te zeggen krijgen over onze buurten, groen, economie etc. Zou zouden arbeiderscoöperaties de voorkeur moeten krijgen over traditionele bedrijven, omdat die de economische democratie in Nederland bevorderen. En natuurlijk inclusiviteit, want vanuit partijen zoals de PVV en FvD horen we een extreemrechts geluid dat pleit voor het weg zetten van bepaalde groepen Nederlanders, door bijvoorbeeld mensen van hun recht om mee te doen aan de politiek te ontnemen.

Er moet veel veranderen in Nederland, dus laten we hier en nu beginnen in Utrecht!

Stem Socialisten Utrecht voor een samenleving van ons allemaal!