Vrijdag 30 september kwamen, op initiatief van een organisator van het Woonprotest Utrecht, een twintigtal mensen bijeen om te vergaderen in Overvecht. Er waren vertegenwoordigers van politieke partijen als DiEM25 en BIJ1 tot bezorgde burgers en mensen van de Utrechtse kraakbeweging aanwezig. Het vraagstuk: Hoe moeten we verder als Woonprotest Utrecht? Ook ROOD Utrecht en Socialisten Utrecht waren erbij. Hierbij publiceren we het verslag van Socialisten Utrecht en onze visie op een mogelijke woonbeweging.
Na een geslaagde demonstratie in november 2021, met ongeveer tweeduizend mensen op de been, bleef het doodstil in de WhatsApp-groep van het Woonprotest Utrecht. Volgens de vergadering komt dit omdat veel kartrekkers van dit protest actief waren bij politieke partijen die op hun beurt weer toeleefden naar de verkiezingen. Echter is dit heel zonde: wonen is hoog op de agenda gekomen bij politieke partijen maar de omstandigheden zijn er alleen maar slechter op geworden. Het momentum is er en er spelen verschillende kwesties in de stad waar bewonerscommissies en huurders zich voor inzetten. Volgens de vergadering is het aan ons als ‘Woonprotest Utrecht’ om deze kwesties te ondersteunen en te promoten. De vergadering kwam na deze conclusie tot een aantal actiepunten waar direct op ingezet kan worden. Woningproblematiek in Utrecht als de sloop van de Croeselaan, onderhoudsachterstand op de Ibisdreef en Nigerdreef, en het verkopen van sociale huurwoningen dienen aangekaart te worden op sociale media. Bewoners worden betrokken bij de overleggen en eventuele acties van Woonprotest Utrecht. Daarnaast gaat Woonprotest Utrecht een leegstandsactie organiseren waarbij posters geplakt worden op leegstaande gebouwen om te laten zien hoe belachelijk het is dat leegstand bestaat tijdens een wooncrisis.
Socialisten Utrecht is erg blij met deze recente ontwikkeling en wil als onderdeel van Woonprotest Utrecht inzetten op het permanent organiseren van huurders en mensen die kampen met verschillende soorten vormen van woonproblematiek. Een demonstratie als middel voor agitatie van woonproblematiek in de stad en het organiseren van mensen moet hierbij volgens ons niet uitgesloten worden, maar wel altijd samen gaan met permanente organisatie. Het bewustzijn van de oorzaak van woonproblematiek moet hierbij aangewakkerd worden om geïsoleerde actiegroepen en bewonerscommissies samen te brengen. De problemen rondom wonen waar onze stad mee te maken heeft zijn namelijk geen toevalligheden, ze kennen een gemene deler: het kapitalisme. Alleen door permanente organisatie middels een woonbeweging kunnen we als Utrechtse gemeenschap iets uithalen tegen de wooncrisis. Een woonbeweging vormen gaat echter niet van de een op de andere dag, er zal hier dus geduldig moeten worden gebouwd door acties, overleggen, en bijeenkomsten. Wij zijn in ieder geval klaar om de strijd aan te gaan! Op naar een Utrechtse woonbeweging!